Om Litauen

 

Litauen er et fantastisk land som man bestemt ikke skal snyde sig selv for. Det ligger kun fem kvarters flyvetid fra Danmark og har så meget at byde på hvad angår kultur, arkitektur, historie, natur og mange andre ting.

Hovedstaden Vilnius SKAL ses, hvilket da også sker helt automatisk, da man med al sandsynlighed vil komme til at flyve til Litauen via Vilnius (selvom man også kan få ture til Palanga). Jeg har samlet lidt “reklamefilm” om Vilnius/Litauen. Byen er i september 2009 udråbt til at være den billigste storby i Europa, og det bør man ikke sidde overhørigt - kom afsted!

Det gamle centrum i Vilnius er på UNESCO’s verdensarvsliste og er derfor totalt fredet. Jeg vil påstå, at antallet af kirker i byen pr. indbygger overstiger nogen anden by, og kirkerne er til alle trosretninger, dog hovedsagligt katolske. Selv inde i baggårde kan man finde små kirker. Udforsk endelig baggårdene, de er en god kontrast til de fine facader. Netop kontrasterne er det der gør at Vilnius er så dejlig en by - her er ikke alt pænt eller alt grimt: Her er det hele.

Prisniveauet i restauranter i Vilnius er ca. 1/3 af herhjemme (ofte endda billigere ude i landet) og der er også lidt sparet på div. indkøb. Internationale mærkevarer koster dog næsten det samme som herhjemme. Der er flere store shoppingcentre i Vilnius, bl.a. Europa ligger i gå-afstand fra centrum, Panorama(en lidt længere gå-tur) og Akropolis som er enormt (med skøjtebane i midten). Sidstnævnte ligger ude i forstæderne, men der er gode busforbindelser derud. Busser og trolley-busser er i øvrigt meget billige (2 LTL = 4 DKK for en tur).

Et godt lille hotel lige i centrum af Vilnius er Hotel Apia. Det ligger helt uforstyrret, der er ingen trafik-støj m.v. og værelserne er fine. Morgenmad bliver indtaget på en café ved siden af hotellet og er meget god. Men ellers er der også mulighed for billigt at leje lejligheder og private værelser med eget køkken og bad. Se f.eks. denne liste over lejligheder. Standarden på sådanne lejligheder/værelser er aldeles vestlig, men ligger i et meget lavt prisleje.

Af dagsture kan bestemt anbefales at tage til Trakai som ligger ca. ½-1 times kørsel udenfor Vilnius. Her er en borg genopført (bygget på fundamentet af den gamle) ude midt i en sø og der er masser af skove i området. Et fremragende sted at vandre rundt i ½-1 dag (inkl. besøg på museet i borgen). Prøv evt. også en ballon-tur over Vilnius: Byen er den eneste hovedstad i Europa som må overflyves med ballon.

Air Baltic har typisk billige billetter til Litauen. Men SAS har netop (slutningen af 2009) genåbnet sin rute til Vilnius, så der er nu også favorable tilbud at hente (check priser op mod hinanden på f.eks. Momondo. Nogle gange har SAS også billetter til til Palanga som ligger ved kysten tæt på havnebyen Klaipeda som også er meget flot. Vilnius er dog nok mere interessant med mindre det er sand og sol der trækker. Palanga svarer til vores Løkken og er en fremragende badeby om sommeren, med masser af restauranter og underholdning of aftenen/natten. Skal det være mere Blokhus-agtigt (mere stille) er det nok Sventoji, nord for Palanga som man skal tage til.

Der er flere kønne, dejlige badebyer langs kysten til det Baltiske hav. Også sandtangen Neringa (som er en nationalpark) ud for den Baltiske kyst er fantastisk, herpå er byen Nida anbefalelsesværdig. Stil jer op på toppen af sand-klitterne og kig ind over Kaliningrad-Rusland og nyd udsigten over nåleskove, hav og klitter.

Derudover er der et utal af nationalparker som skove og søer som er fantastiske at bade i. I det hele taget vil man som dansker finde, at Litauen, i modsætning til Danmark, er meget mere uberørt i sin natur og der er utroligt meget skov. Check f.eks. denne hyttefortegnelse.

Vejret er som herhjemme, men mere stabilt: Om sommeren er det 1-2 grader varmere og om vinteren 1-2 grader koldere (har dog selv prøvet at opleve -24°C derovre). Men skal man tale om at heldet er med én når det gælder vejret, så har man nok mere held i Litauen end i Danmark. Mest bemærkelsesværdigt er det, at der er langt mindre vind og at den vind der er, er fra øst: Det kommer fra fastlandet fra Ukraine og Rusland.

I de større byer taler mange engelsk og stort set alle som lever af turister kan også engelsk. Men kommer man ud på landet er det altså en fordel at kunne et par brokker på Litauisk – eller evt. russisk, som de fleste der er født før ca. 1978 sikkert behersker i nogen grad.