Genealogiprogrammer
En evig kilde til diskussion er, hvilket program der nu er bedst til at registrere sine data i. Og lad mig så straks sige, at det kommer fuldstændigt an på, hvilke krav man stiller til programmet, hvilke behov man har, og hvilke EDB- og sprogkundskaber man besidder: Der er ikke nogen grund til at lade sig forvirre af de tusinder af muligheder som nogle programmer har, hvis alt man vil er at få udskrevet en anetavle. Nogle er meget kritiske med at registrere kilder hvilker nogle programmer er bedre til en andre. Andre har så begrænset EDB-kundskab at det meste skal kunne nås ved tryk på en enkelt knap, mens andre vil have fuld kontrol over alt i programmet. Og så er der jo nogen som kun kan sit modersmål og derfor straks udelukker de (typisk) engelsk-sprogede programmer. De mest anvendte her i landet er nok WinFamily, Brothers Keeper, Legacy og Family Tree Maker eftersom disse programmer har dansk brugerflade (det samme har Anetavle, FamDex og nu The Master Genealogist i øvrigt også). Men hent og afprøv så mange som muligt og vælg derefter det du synes bedst om. Mange slægtsforskere bruger flere end ét program...
- Ancestral Quest
- Brothers Keeper
- Cumberland Family Tree
- Anarkiv
- Family Origins
- Family Tree Maker
- GenoPro
- Legacy
- Holger
- WinFamily
- LifeLines
- Family Matters
- Personal Ancestral File
- The Master Genealogist
- Anetavle
- FamDex
Selv anvender jeg The Master Genealogist (TMG) som jeg skiftede til efter at have brugt WinFamily i et til to år. WinFamily indeholdte simpelthen for mange fejl og havde for mange mangler og jeg vil generelt advare mod programmet da det kan være overordenligt svært at udveksle data mellem WinFamily og andre programmer gennem GEDCOM-formatet da WinFamily simpelthen ikke overholder GEDCOM-specifikationen. Ud over TMG, som desværre ikke vedligeholdes længere, vil jeg også gerne anbefale Legacy som endda kan hentes i en gratis-udgave på dansk som er fuldt funktionel.
Programmer til hjælp under slægtsforskningen og til behandling af slægtsdata
Man vil uundgåeligt rende på datoangivelser som f.eks. "Festum omnium sanctorum". Et godt kalenderprogram vil kunne fortælle dig hvilken dato dette refereret til et givet år. I dette tilfælde er det det samme som Alle helgenes dag, hvilket altid er 1. november. Men kan man lige gå og huske på alle disse latinske dage? Nej vel, så derfor er et godt kalenderprogram uundværligt.
Derudover findes der et utal af programmer som hjælper dig til bla. at lave en hjemmeside hvor du præsenterer resultatet af din slægtsforskning, til at opsplitte datasæt i flere eller til at lave pæne anetavler. Herunder er der nogle få links til sådanne programmer. Disse programmer tager typisk en GEDCOM-fil indeholdende dine slægtsdata som input, så det er måske værd at købe et slægtsforskningsprogram som kan generere sådan en fil fra dine data?
Hvis serveren som din hjemmeside ligger på understøtter PHP så vil jeg anbefale at bruge Webtrees til at præsentere dine data. Webtrees kan endda bruges til registrering af slægtsdata og flere personer kan via en hjemmeside med webtrees installeret samarbejde og indtaste data. Jeg har selv Webtrees installeret til at fremvise data for min mors aner.